Nu de coronamaatregelen fors versoepeld zijn en bijna alles weer kan en mag, kampen veel sectoren met een personeelstekort. Theaters, bioscopen en horeca, bijna overal hangt een bordje buiten dat nieuwe krachten welkom zijn. Ook callcenters staan voor een uitdaging om nieuwe teamleden te werven. Toen de horeca dicht was en ook veel andere sectoren stillagen, zijn veel jongeren naar de GGD uitgeweken.
Uit cijfers van Nu.nl blijkt dat de GGD is gegroeid van 12.000 voltijdsmedewerkers in 2019, naar meer dan 50.000 medewerkers in 2021. Het zal niemand ontgaan zijn wat de reden hierachter is. Op allerlei vlakken was er versterking nodig. Van teststraten bemannen tot mensen nabellen voor het bron- en contactonderzoek, er bleven nieuwe banen bijkomen. Hoe de GGD deze groei zo snel gerealiseerd heeft? Het betaalt goed, en er was ook weinig anders.
Nu veel sectoren weer open gaan, zijn er veel jongeren die niet teruggaan naar hun oude werkplek. Aangezien de GGD soms bijna anderhalf keer marktconform salaris biedt, moeten bedrijven op andere manieren opvallen. Met de huidige uitdaging om goed personeel te vinden, is het essentieel voor bedrijven om buiten de bestaande kaders te denken. Investeren in je aantrekkelijkheid als werkgever is dus essentieel. De branding en uitstraling van je bedrijf als werkgever is hierbij leidend. Employer branding, in het Nederlands ook wel werkgeversmerk genoemd, is een term hiervoor die alsmaar populairder wordt.
Hoe zit dat precies met Employer Branding?
Het imago van de werkgever is iets waar sollicitanten tegenwoordig veel waarde aan hechten. Als je een sterk werkgeversmerk weet neer te zetten, wordt de zoektocht naar geschikt personeel een stuk makkelijker. Potentiële nieuwe werknemers weten beter wat ze mogen verwachten en waar ze terecht komen. Omdat kandidaten zelf al een soort voorselectie kunnen doen of het bedrijf goed bij hen past, is de kans dat er een goede match is ook veel groter.
Hoe zet je dan een sterk employer brand neer? Het begint bij het zoeken van verbintenis met huidige werknemers. Betrokken en gemotiveerde medewerkers die goed bij je bedrijf passen zijn van groot belang in deze tijd. Als startpunt kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar de mate van tevredenheid en behoeftes van het huidige personeel. Hier komt vervolgens uit waar je krachtpunten zitten, maar eventueel ook punten waar je nog op kunt verbeteren.
De investeringen die je doet om de tevredenheid, het welzijn en het werkgeluk van je personeel te verhogen, reflecteren ook hoe jij als werkgever gezien wordt. Het resultaat van een sterk employer brand is dan ook zeer gunstig voor recruitment: meer mensen willen zich aan je bedrijf binden.
Daarnaast moet in je employer branding naar voren komen wat jou als werkgever uniek en interessant maakt. Voor zowel je huidige medewerkers als potentiële nieuwe talent. Door jouw verhaal, met onderscheidende factoren, naar buiten te brengen creëer je een voorkeurspositie tegenover bedrijven die hier niet in investeren.
Employer Branding inspiratie van Nederlandse bodem
Employer branding draait om jouw bedrijf en de mensen die er werken. Er is dus niet één duidelijke strategie die voor ieder bedrijf succesvol is. Wel zijn er bepaalde onderwerpen waar bijna elk bedrijf wel iets mee kan. Denk hierbij aan een reviews van (oud)medewerkers, een ‘werken bij’ pagina op de website en overall zichtbaarheid van collega’s op online platformen. En dan zijn er natuurlijk nog bedrijven die enorm succesvol zijn in employer branding.
NXP
NXP (Next Experience) is aangewezen als de meest aantrekkelijke werkgever van Nederland in 2021. Jaarlijks doet Randstad onderzoek onder 13.000 Nederlanders gefocust op employer branding. Factoren die meegenomen werden waren onder andere arbeidsvoorwaarden, werksfeer en carrièremogelijkheden. De kracht in de employer branding van NXP is vooral terug te vinden in de reputatie en de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Ook voelen medewerkers zich veilig vanwege de financiële gezondheid van het bedrijf.
Mollie
Een ander goed voorbeeld van een sterk werkgeversmerk van Nederlandse bodem is de scale-up Mollie. Op hun website beschrijft Mollie heel duidelijk waar de organisatie voor staat, inclusief hun kernwaarden. De drie pijlers, ‘be loved’, ‘be bold’ en ‘be authenthic’ springen eruit. Als kandidaat weet je meteen waar dit bedrijf voor staat en wat je kunt verwachten als je voor hen gaat werken.
Ook op het gebied van social media doet Mollie het goed. Op LinkedIn is er bijvoorbeeld een aparte column genaamd ‘Life @ Mollie’. Hier kom je filmpjes van nieuwe werknemers tegen die vertellen over hun werk bij Mollie. Ook ervaringen van het recruitmentproces en de onboarding worden gedeeld, zoals hieronder te zien is op de foto.
Tony’s Chocolonely
Het laatste voorbeeld is er eentje die bij iedereen wel te binnen zou schieten: Tony’s Chocolonely. Hun missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken, verkondigen zij waar dit maar kan. Op de recruitment website wordt deze missie, met bijbehorende waarden, ook meteen uitgelicht. Vervolgens kan je al even een kijkje nemen op het kantoor en virtueel kennismaken met toekomstige collega’s door deze video te bekijken.
Iets anders wat opvalt is de eigenzinnige namen die het Tony team heeft voor alle rollen. Zo staan er functienamen bij het huidige team variërend van ‘Marketing Magic Maker’ tot ‘Chocolate Accelerator’. De foto’s van het team die je hierbij ziet, zijn ook allesbehalve alledaags. Elk teamlid heeft weer een ander attribuut vast.
Over de ideale kandidaat is geen twijfel bij dit bedrijf. Het persona voor Tony wordt uitgelegd op de website als: “Je bent een Tony als je kritisch bent, uitgesproken, eigenzinnig en je doet dingen op een manier die ons allemaal aan het lachen maakt”. Door dit zo duidelijk te communiceren, filter je al een hoop mensen die zich niet kunnen vinden in dit plaatje.
Bouwen aan jouw employer branding
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van mogelijkheden die employer branding biedt. Wil je sparren over wat employer branding voor jouw bedrijf kan betekenen? Stuur ons een berichtje, wij denken graag mee! Want zoals al duidelijk werd aan het begin van dit artikel: als je in dezelfde vijver vist als de GGD, moet je investeren in je aantrekkelijkheid als werkgever.