Met frisse energie voor het nieuwe jaar staan er vanaf januari alweer heel wat leuke dingen op ons te wachten. Zo zijn we bijvoorbeeld druk met het opnemen van onze eigen podcast en zijn we binnenkort ook volgen via Instagram. Wij zijn benieuwd wat het jaar ons gaat brengen! Maar eerst gaan we 2021 nog even evalueren.
Terugblik op het afgelopen jaar
Een bijzonder jaar voor 37°Celsius, waarin we op vele vlakken zijn gegroeid. Zo gingen we van een vast team van twee, naar vijf, van 100 naar 450 LinkedIn volgers en van drie tafels in een co-working space naar een prachtig eigen kantoor!
Hoogtepunten tijdens dit jaar waren de vier strategiedagen, waarop we onze dromen en doelen vaststelden. Maar ook onze housewarming was onvergetelijk, we proostten op het nieuwe kantoor met onze vrienden, familie en opdrachtgevers. Een paar weken later organiseerden we een recruitmentborrel, waarbij we een hele groep UvA studenten vertelden over het werken als brand consultant, voor ons weer een hoogtepunt.
Wat betreft branding hebben we heel veel leuke dingen mogen doen. Zo werkten we onder andere aan drie grote onderzoeksprojecten; voor een supermarkt, een uitgever in de gezondheidszorg en de Bibliotheek. We gaven workshops positionering aan een faculteit van de TU Delft en een start-up die een biermerk aan het neerzetten is. Daarnaast hielden we interviews voor een financiële instelling om de merkidentiteit te achterhalen en sloten we het jaar af met een workshop ‘taste of branding’. Hier maakte een samenwerkingsverband van verschillende universiteiten kennis met branding.
Branding in een onzekere wereld
Alweer bijna twee jaar geleden startte het “coronatijdperk”. Waar de eerste maanden vooral gekenmerkt werden door paniekerig consumentengedrag (lees: de supermarkt leegkopen en enorme aantallen wc-papier inslaan), kwam daarna de periode van de nieuwe initiatieven. Winkels die hun duren moesten sluiten konden niet stil blijven zitten. Zo ontstonden er veel nieuwe creatieve ideeën en daarmee nieuwe merken. Bijvoorbeeld het platform Thuis uit Eten, waar restaurants hun diner voor thuis kunnen aanbieden. Of het merk De Stadswandeling, die een culinaire wandeling langs verschillende horecazaken aanbiedt.
In andere branches kwamen merken juist voor een enorme uitdaging te staan. Festivals, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties waren vooral veel bezig met de consument terugbetalen. Al met al een rare tijd voor branding. Veel duidelijke trends zien we dan ook niet in de afgelopen twee jaar, omdat veel bedrijven met name bezig zijn geweest met besparen. Langzaamaan zien we de tijden gelukkig weer veranderen en zijn er dit jaar bijvoorbeeld zelfs al nieuwe luchtvaartmaatschappijen ontstaan. Tijd om weer volop bezig te gaan met branding, zo maak je straks een vliegende start!
Wat verwachten we komend jaar?
Hoe maak je die vliegende start dan? Voor komend jaar verwachten wij een aantal trends op het gebied van branding. Allereerst zien we dat logo’s steeds minimalistischer worden. Deze trend is al langere tijd gaande, maar ook het afgelopen jaar zagen we weer merken die een overstap maakten naar een meer eenvoudig logo. Een aantal voorbeelden van merken met zo’n nieuw logo zijn Pringles, Renault en Burger King. Burger King introduceerde hun nieuwe logo als onderdeel van een volledige re-branding. Het nieuwe logo bestaat nog maar uit twee kleuren, heeft ronde, zachte vormen en lijkt eigenlijk heel erg op het logo dat ze in 1969 hadden.
Dit past ook in een andere huidige trend, die van een focus op nostalgie. Het omarmen van de historie van een merk. “An ode to heritage” noemde Burger King het nieuwe logo op MarketingTribune. Wellicht heeft deze trend te maken met de onzekere tijden waarin minder nieuwe leuke dingen gebeuren dan normaal. Teruggrijpen op positieve herinneringen uit het verleden lijkt veilig, geeft een positief gevoel en kan een merk ook helpen door het mere exposure effect. Dit psychologische fenomeen houdt in dat mensen onbewust geneigd zijn een voorkeur voor dingen te ontwikkelen enkel omdat ze er vertrouwd mee zijn. In de huidige trend lijkt het met name te gaan om referenties naar de jaren 2000.
Verder kijkend dan de looks van een merk, zal purpose-driven branding alleen nog maar belangrijker worden. Een merk moet duidelijk kunnen vertellen welk probleem ze oplossen. Niet alleen voor de consument zelf, maar ook welk groter probleem ze aanpakken. Helpen ze mee met de bestrijding van sociale ongelijkheid, de klimaatcrisis, de coronabestrijding of de huizencrisis? Consumenten willen weten wat een merk motiveert. Passend hierbij is ook inclusiviteit erg belangrijk. Merken die hier niet aan mee lijken te doen krijgen erg snel kritiek, die door de snelheid van social media zo een heel zorgvuldig opgebouwde branding te niet kan doen. Een merk kan zich natuurlijk nog steeds richten op een bepaalde target group, maar zal moeten zorgen dat andere groepen zich hierdoor niet buitengesloten voelen.
Wat wij doen
Bij 37˚Celsius richten we ons voornamelijk op drie pijlers op merkgebied: merkidentiteit, merkpositionering en merkimago. Daarnaast helpen we merken bij het creëren van een sterk fundament voor het merkbeleid. Door onze link met de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit zijn we altijd op de hoogte van recente academische ontwikkelingen op het gebied van branding. En door onze vele uiteenlopende opdrachtgevers, van kleine start-ups tot grote retailers, en van maatschappelijke tot commerciële organisaties, hebben we ook een brede kennis van de praktijk.
Wij geloven dat merkwaarde alleen blijvend is, als je deze bouwt op een stevig fundament. Door middel van meer dan 20 jaar onderzoek naar de essentie van merken, zijn wij in staat om feilloos de sterke- en zwakke kanten van merken bloot te leggen. Je kunt een merk alleen sterker maken als je oog hebt voor de kracht van het merk, maar ook laat zien waar het wringt. We geven diepgaande inzichten en eerlijke adviezen om jouw merk ook op lange termijn te laten groeien.
In lijn met de eerder beschreven trend van purpose-driven branding, zien wij bij onze eigen opdrachtgevers ook dat ze behoefte hebben aan relevantie en scherpte in hun positionering. En dat begint vaak bij het krijgen van meer inzicht in de eigen identiteit. Heel veel bedrijven hebben een missie en visie. Maar bij weinigen is het zo opgeschreven dat iedereen in de organisatie ze begrijpt en dat ze tot actie aanzetten. Wij helpen hierbij graag!
Samen aan de slag
Herken je je in de beschreven trends en wil je (weer) een keer met ons sparren? Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak!