Kleurrijke Branding

Vaak krijgen wij de vraag van startups over het gebruik van kleuren in hun brandelements. Dit lijkt aan te tonen dat er weinig kennis over de impact die kleuren kunnen hebben binnen startups, maar dat er wel interesse is voor deze kennis. In deze blogpost, zou ik daarom meer informatie willen verstrekken over de complexe invloed die kleuren kunnen hebben voor verscheidene brandingaspecten. Op het internet circuleren diverse pagina’s die het belang van het gebruik van specifieke kleuren proberen over te brengen. Wat echter opvalt, is dat er verscheidene interpretaties zijn van het effect van kleur kan hebben. Uit onderzoek komt sterk naar voren dat het effect van kleuren differentiële ervaringen kan oproepen bij consumenten. Mensen zijn namelijk verschil en dus zijn consumenten ook verschillend, dit betekent dat een kleur kan leiden tot uiteenlopende gevoelens voor de ene consument ten op zichtte van een andere consument. Deze informatie is zeer belangrijk voor de overweging van de keuze van kleuren voor jouw merk.

 

Hierop voortbouwend zijn er een aantal belangrijk punten voor het gebruik van kleuren bij branding gerelateerde activiteiten. Een van de meest belangrijke punten is dat de gekozen kleur een zekere relatie moet tonen met jouw merk. Kleuren kunnen bijdragen in de perceptie van de consument van jouw merk en daardoor bijdragen aan de associaties die je wilt communiceren. Deze perceptie van jouw merk is beter bekend als de “persoonlijkheid” van jouw merk. De zogeheten “brand personality” is door Jennifer Aaker verdeeld in vijf kerndimensies, deze zijn uitgebeeld in de afbeelding hieronder. Het gebruik van de kleuren die mentaal geassocieerd zijn met een van deze dimensies kunnen bijdragen aan de toedeling van een bepaalde persoonlijk voor jouw merk. Voorbeelden van kleuren die zijn gematched met een merkpersoonlijkheid zijn het gebruik van de kleur bruin voor rugged merk (Timberland) of de kleur groen voor een sincere merk (GreenPeace).

De brand persoonlijkheid dimensies van Jennifer Aaker
De brand persoonlijkheid dimensies van Jennifer Aaker

Een ander belangrijk punt is dat er een verschil is in de perceptie van kleuren voor mannen en vrouwen. Vrouwen, bijvoorbeeld, houden van de kleur paars, terwijl paars een van de minst favoriete kleuren is van mannen. Deze verschillen in voorkeuren voor kleuren zijn ook terug te zien in verschillen in leeftijdsgroepen. Wat betekent dat het kiezen van kleuren ook afhankelijk is van de targetgroup van jouw merk. Om al deze informatie samen te nemen, hoop ik duidelijk te hebben gemaakt dat het kiezen van een kleur voor jouw merk niet slechts gedaan dient te worden op esthetische gronden. Maar dat er verschillende overwegingen zijn waar aan gedacht dient te worden voor de keuze gemaakt wordt om voor kleur(en) te kiezen voor jouw merk.

Een overzicht van wat kleuren kunnen overbrengen.
Een overzicht van wat kleuren kunnen overbrengen.

 

Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.