Merk & Internet

Hoe kan ik zorgen dat mijn merk consistent wordt geladen op het internet? 

Begin 2000 werd er vaak gesproken over E-branding, het ontwikkelen en exploiteren van merken met behulp van internet en aanverwante technologie. Deze dagen maakt internet een vast onderdeel uit van de marketingstrategie van velen bedrijven. In hoeverre is merkbeleid op internet anders dan traditioneel merkbeleid?

Het belangrijkste verschil met traditionele media is dat online geen enkel merk meer volledige controle heeft over communicatie over het merk, waardoor het managen van je merk een stuk lastiger wordt. Het internet vóór je laten werken doe je dan ook daar waar je controle over je merk hebt: de juiste merkvertaling naar marketingcommunicatie. Door de merkidentiteit en de merkpositionering consistent te vertalen in tone-of-voice maar ook in design, afgestemd op de doelgroep.

Doelgroepen

Tijdens de workshop met de TU Delft keken we naar een verscheidenheid aan kanalen, met elk hun eigen karakteristieken om zo te bepalen hoe je de juiste doelgroep bereikt. Net als de meeste organisaties, heeft TU Delft te maken met een verscheidenheid aan doelgroepen en een minstens divers palet aan interne stakeholders. Juist dan is het belangrijk om je merk niet alleen consistent tot zijn recht te laten komen maar ook om relevant te zijn voor de specifieke doelgroepen.  

Vragen die je jezelf hierbij kan stellen als communicatie specialist of brand manager zijn: 

  • Welk internetkanaal bereikt welke doelgroep het beste?
  • Welk kanaal is het meest geschikt voor welke (merk)boodschap?  
  • Hoe zorg ik dat de link met mijn merk altijd helder is en consistent wordt gebruikt
    • de journey heen?
    • maar ook door de verschillende internetkanalen  
person using MacBook Pro

Het gevaar hierbij waarmee je als merk te maken hebt is dat hoe groter de organisatie, hoe groter het risico dat elk kanaal een andere beheerder heeft maar ook dat elk initiatief het belangrijk vindt om een eigen website of social mediakanaal in te zetten. Hierdoor is het voor elk merk van groot belang om de bandbreedte van wanneer dit wel- en niet mogelijk is, helder te hebben.

Wil jij meer weten over hoe jij jouw verscheidenheid aan internetkanalen kan inzetten om de juiste doelgroep te bereiken en tegelijkertijd consistentie te waarborgen? Onze meer dan 37°Celsius warme koffie staat altijd voor je klaar! 

Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.