Merk & Merkallianties

Hoe voer ik een strategisch merkbeleid als ik ga samenwerken met andere partijen? Inzichten uit de praktijk.

Het managen van verschillende merken uit je portfolio en de daarbij behorende merkwaarde kan een flinke uitdaging zijn. Nog complexer wordt als er samenwerkingen met andere merken wordt aangegaan. Met elke samenwerking die het merk aan gaat en naar buiten communiceert, wordt automatisch een tweewegstraat geopend in het hoofd van de doelgroep. Een tweewegstraat waarin associaties heen en weer gaan en die je niet met betonblokken kan afsluiten. TU Delft is een instituut dat ook regelmatig samenwerkingen aangaat, met andere universiteiten en externe partijen. Hoe je hier mee om kan gaan als TU Delft was onderwerp van een aantal workshops die we met hen gehouden hebben.  

merkallianties

Een take-out hierbij die voor veel organisaties geldt, is dat er intern vaak initiatieven behandeld worden als merk terwijl niet elk initiatief een eigen merkbeleid rechtvaardigt.

Zes onmisbare 37ºCelsius tips op het gebeid van samenwerkingen: 

  1. Leg eerst vast wat de alliantiepartner(s) toevoegen aan je huidige merkimago. Wat hebben zij wat jouw merk nog niet heeft?
  2. Vraag je af wat zij van jouw merk willen lenen? Dan weet je hoe waardevol jouw bijdrage aan de alliantie is.
  3. Is de alliantie een samenwerking of moet het echt gebrand worden als merk?
  4. En als het een merk is, wie is dan de merkverantwoordelijke? Welke competenties en budget heeft deze om het merk te bouwen?
  5. Blijf constant de afweging maken wat het beste is voor het geheel en vraag of iedereen (naar rato) profiteert van de merkalliantie.
  6. Meer praktisch: geef de merkalliantie op de juiste manier vorm. Wil je als merk de leiding nemen in de alliantie, zorg dan ook dat dit visueel tot uiting komt.   

Just to name a few… want bij samenwerkingsverbanden heb je naast organisatorische- en merkoverwegingen met meer externe factoren te maken die voor elke organisatie uniek en uitdagend zijn.

Wij helpen graag om deze voor jou in kaart te brengen en hier de juiste keuzes in te maken! Neem vrijblijvend contact op via info@37celsius om de opties te door te nemen.

Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.