Merkdenken 100+ marketing professionals TU Delft

Teach me and I will forget, show me and I will remember. Involve me and I will understand.

Elke bril geeft je een ander zicht. Elke marketingcommunicatie professional heeft een eigen kijk op zijn of haar discipline. Logisch. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie door dezelfde lenzen naar het merk kijkt – een merk dat op zoveel verschillende manieren te interpreteren is? Hoe voorkom je fragmentatie van alle communicatieboodschappen die vanuit jouw organisatie worden verteld? En daarmee ook versplintering van je communicatiebudget. Om nog maar te zwijgen van de eilandjes die kunnen ontstaan als iedereen zijn eigen ding blijft doen.

Dit zijn het soort vragen die er ook toe leidde dat Joost Ravoo van TU Delft ons vroeg om samen meer eenheid te smeden. Met het merk als organiserend principe, zijn wij zijn deze uitdaging vol enthousiasme aangegaan.

Het merk TU Delft

TU Delft is een technische universiteit die gebouwd is op sterke fundamenten, als “bedenker en maker” van de wereldberoemde Nederlandse waterwerken, maar ook als pionier op het gebied van de biotechnologie. Vandaag de dag is de TU Delft een internationale topuniversiteit (nr 19 wereldwijd) die onderwijs, onderzoek en valorisatie (verspreiden van innovatie) combineert. De ingenieurs van de TU Delft hebben al generaties lang bewezen dat ze ondernemende probleemoplossers zijn, zowel in het bedrijfsleven als in een maatschappelijke context.

Het uitgangspunt van het merk TU Delft is de legende Prometheus, de beschermheer van de TU Delft. Volgens de legende stal hij het vuur van de oude Griekse goden en gaf het aan de mens, waardoor hij de mensen de middelen gaf om vaardiger, vindingrijker en welvarender te worden. De Delftse can-do mentaliteit geeft deze vlam door nieuwsgierigheid, moed, ambitie, passie en integriteit aan te wakkeren en te ondersteunen.

Naast de TU Delft, fungeert de TU Delft Campus als een technologisch ecosysteem dat werkt aan baanbrekend onderzoek, cutting-edge innovaties en nieuwe vormen van samenwerking waarbij growing together altijd het uitgangspunt is. Samen met Danielle ten Veldhuis, Malou Spruijt van TU Delft Campus en Jeroen Cremer van Brand Happening, hebben we een logo, merknaam, positionering en later ook ondersteunende middelen als brandbook en website ontwikkeld. Hierover berichten graag een andere keer meer :-)!

Het TU Delft merk als kompas binnen de organisatie

Een scherpe- en onderscheidende merkpositionering alleen zorgt (nog) niet voor duurzaam succes. Duurzaam merksucces wordt pas bereikt wanneer de organisatie zelf in staat is om de merkstrategie om te zetten in integrale marketingcommunicatie. Daarbij is het van groot belang dat het merk geladen wordt, een gemeenschappelijke boodschap wordt verteld en in elke cel van de organisatie wordt doorleefd en door vertaald in sub boodschappen die bij de doelgroep aansluiten.

Hoe zorg je er als marketingcommunicatie professional op het gebied van evenementen bijvoorbeeld dat je merk goed tot zijn recht komt op evenementen met interne- of externe stakeholders? Hoe zet je jouw merk in bij samenwerkingen waarin verschillende partijen een rol spelen? Welk merk moet nou eigenlijk worden belicht op de campus en hoe zorg ik dat mijn storytelling bijdraagt aan het bouwen van merkwaarden? Hele uiteenlopende vragen maar waarbij het merk ten alle tijden kan optreden als organiserend principe, vanuit de gekozen merkstrategie- en positionering.

Belangrijk hierbij is integrated marketing communication of terwijl geïntegreerde marketingcommunicatie als basis in acht nemende. Geïntegreerde marketingcommunicatie: er is zoveel over gezegd, maar in essentie gaat het om drie dingen: gemeenschappelijkheid (overeenkomst in boodschap en executie), complementariteit (in boodschap en kanalen die je inzet) en continuïteit. Dit drieluik was dan ook de basis voor het leggen van een link tussen merk en communicatie. Dat werkte bijvoorbeeld zo:

  • Gemeenschappelijkheid

Binnen TU Delft is er een grote verscheidenheid aan communicatiemiddelen, van de organisaties website tot faculteiten webpagina’s tot evenementen. Met ons verschillende teams hebben we gekeken hoe zowel de boodschap als de visuele stijl eenduidig kan zijn met tegelijkertijd ruimte voor voldoende eigenheid. Alleen zo wordt er gebouwd aan identificatie van- en met het merk en bovenal gebouwd de merkwaarde.

  • Complementariteit

Een grote organisatie als de TU Delft bediend verschillende doelgroepen en heeft zo ook verschillende sub boodschappen. Vertrekkend vanuit een centraal merkbeleid zijn we in multidisciplinaire teams gaan kijken naar hoe de verschillende communicatiemiddelen in synergie het gewenste resultaat kunnen behalen.

  • Continuïteit

Ten slotte wil je dat je merk(boodschap) relevant blijft door de tijd heen. Denk bijvoorbeeld aan de vlam van Prometheus, een betekenisvolle identifier, die door de tijd heen niet alleen herkenbaar, maar ook van waarde blijft.

Vertaalslag van het merk

Wordt door middel van Integrated Marketing Communication fragmentatie in de boodschap zo veel mogelijk voorkomen. Ja. Wordt hiermee de juiste boodschap verteld? Wie weet. Heb ik antwoord op de vragen als hoe zet ik mijn merk in bij samenwerkingen waarin verschillende partijen een rol spelen? En hoe zorg ik dat mijn storytelling bijdraagt aan het bouwen van merkwaarden? Niet direct.

Deze uitdagende merkvragen zijn wij middels workshops met elkaar aangegaan om zo te komen tot een gecoördineerde vertaling van het merk naar alle facetten van de organisatie met de principes van Integrated Marketing Communication in echt nemende. Via workshops aan teams vanuit verschillende disciplines hebben wij niet alleen ons academisch merkkennis niveau overgebracht maar ook vanuit het merk TU Delft de communicatie weten te orkestreren!

Wil jij meer weten of hoe het merk een plek kan krijgen op evenementen, middels storytelling of bijvoorbeeld hoe je vanuit merkenperspectief naar samenwerkingen kan kijken? Klik dan vooral op het onderwerp waar je meer van wil weten!

Merk en evenementen

Merk en storytelling

Merk en internet

Merk en huisstijl

Merk en allianties

Wil jij het merkkennisniveau binnen jouw organisatie naar het volgende level tillen en minder fragmentatie in de uitgave van het communicatiebudget? Kom gerust bij ons langs om de mogelijkheden met ons door te nemen. Ook onze koffie (thee) is op de ideale temperatuur ;-).

Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.