Merkwaardig: hoe werd Formule 1 zo enorm populair?

Deze maand in onze rubriek Merkwaardig neemt Milou Wolda je mee in de wereld van Formule 1:

Hoe werd Formule 1 zo enorm populair?

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen. Zodra Max Verstappen weer een race rijdt hoor je het overal om je heen. Mensen gaan naar de Grand Prix, kijken het samen in cafés of lekker thuis op de bank. Kijkcijfers worden elk jaar hoger en elke Grand Prix is uitverkocht.

Maar dit was zeker niet altijd het geval, zo hoorde ik laatst in de NRC vandaag podcast. In de jaren ’90 begon het populair te worden doordat zakenman Bernie Ecclestone de commerciële rechten verkocht en de tabaksindustrie grote sponsor werd. Maar begin van deze eeuw werd het weer minder, de fans begonnen op leeftijd te komen en Formule 1 ging niet mee met de tijd. Een nieuwe generatie fans was nodig maar de sport werd alsmaar kleiner.

Tot 2017. Toen werden de commerciële rechten verkocht aan het Amerikaanse telecombedrijf Liberty Global, die had grootse plannen voor de F1. Ze wilden het echt weer op de kaart zetten. Dit is duidelijk gelukt!

Waarom vind ik dit dan interessant? Dit laat de enorme kracht van marketing zien. De inhoud is ongewijzigd, er wordt nog steeds geracet. Door het succes van Max Verstappen zijn de kijkcijfers door het dak gegaan. In zijn kampioensjaar (2021) nam het aantal Nederlandse kijkers met maar liefst 81% toe. Het nieuwe imago van de sport zorgt er ook voor dat er wereldwijd gemiddeld 70 miljoen mensen naar elke race kijken.

Wat verklaart dan het succes van Liberty Global? Het belangrijkste is waarschijnlijk dat ze de sport menselijk hebben gemaakt. Door de Netflix serie Drive to Survive leer je de coureurs kennen. Het zijn ineens echt mensen, in plaats van nauwelijks herkenbare mannetjes in een auto. Dit creëert verbondenheid. Hierdoor ontstond er een hele nieuwe doelgroep. Een doelgroep waar ook goed op ingespeeld wordt met al het nieuw toegevoegde entertainment op racecircuits. Je hoeft geen groot race-fan meer te zijn om naar Formule 1 te kijken.

Ben jij ook op zoek naar meer verbondenheid voor jou merk? En heeft het een nieuwe groep fans nodig? Met een goede merkpositionering kom je al heel ver. Kom er eens met ons over brainstormen!

Formula-1-Drive-To-Survive-seizoen-2-Netflix
Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.