
Het is wellicht gedurfd om te stellen, maar het lijkt wel of “Poekie is vermist” de meest geplaatste advertentie is. Of het nu Tijger, Poekie of Witje is, katten raken erg vaak kwijt.
Vroeger waren het lantaarnpalen, bomen, prikborden op school of prikborden in de supermarkt waar je deze advertentie zag. Tegenwoordig krijg je op Nextdoor om de dag wel een melding. Waarom zijn die katten toch steeds kwijt? Voor een hond zie je zelden zo’n oproep. Zijn honden dan te dom om weg te lopen? Te loyaal naar hun baasje? Of is het gewoon omdat een hond niet in een boom kan klimmen?
Het zien van zo’n oproep over een vermiste kat maakte ons nieuwsgierig naar de andere meest voorkomende advertenties. Op kantoor doen we dan vaak een ultrakorte brainstorm: we vermoedden dat gokken op de tweede plek staat. Als alle media over elkaar heen struikelen om een aanklacht te doen tegen gokadvertenties zullen deze wel vaak moeten voorkomen. De commotie tegen goksites van de Nederlandse Staat houdt al jaren aan. Want waarom verdient een overheid hier geld aan, terwijl dit burgers in de problemen brengt?
Op dit moment voert Toto de boventoon in de gokmarkt. In deze commercials waar voorheen veel oud-voetballers te zien waren die niet meer zo fit zijn, kijk maar naar Andy van der Meijden, Wesley Sneijder, Jan Boskamp en Sjaak Swart. Je vraagt je af waarom die gasten in zo’n commercial zaten. Daar is een goede verklaring voor: vrienden zijn stereotypen die promotie oriëntatie triggeren. Promotie oriëntatie houdt in dat mensen meer gevoelig zijn voor de aanwezigheid van positieve voordelen in commercials en ze meer risico’s nemen in hun aankoopbeslissingen. Doordat Sneijder en co zichtbaar aan het aftakelen zijn worden ze menselijker en voelen ze dichterbij, als vrienden. Zo hebben ze dus geholpen om de promotie oriëntatie te activeren waardoor kijkers meer geneigd zijn het risico van gokken te accepteren. Dit is ook de reden dat het gebruik van bekende Nederlanders in gokreclames verboden inmiddels verboden is. Tegenover promotie oriëntatie staat preventie oriëntatie: het zoeken naar veiligheid en zekerheid. Deze motivatie wordt onder andere getriggerd door een stereotype familie, die je dan ook niet vaak terugziet in gokcommercials.
Naast familie en vrienden blijken ook huisdieren triggers te kunnen. Uit een recente studie (Jia et al., 2022) blijkt dat preventie oriëntatie door katten wordt getriggerd en promotie oriëntatie door honden! Blijkbaar geven katten ons een gevoel van veiligheid en zekerheid. Alsof de afzender van een commercial daarmee zegt dat je bij hem of haar wel goed zit. Dat verklaart dan weer dat veel telecomproviders katten gebruiken in commercials. KPN zweert erbij, in elke commercial zit wel een kat. Er is geen enkele logische link met het product, maar blijkbaar wel bewezen effectief.
Dus nu weten we waar Poekie en al die andere katten zijn: wat bijverdienen in een commercial! 😉
Jia, L., Yang, X., & Jiang, Y. (2022). The Pet Exposure Effect: Exploring the Differential Impact of Dogs Versus Cats on Consumer Mindsets. Journal of Marketing, 86(5), 42–57. https://doi.org/10.1177/00222429221078036