Reputatie versus Imago

Reputatie versus Imago

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe auto en je bent geïnteresseerd in het kopen van een Volkswagen. Je hebt gehoord dat Volkswagen een betrouwbaar en innovatief merk is met aandacht voor milieuvriendelijkheid, dus je besluit om meer te weten te komen over hun modellen. 

Als je de website van Volkswagen bezoekt, zie je dat het merk zijn producten positioneert als hoogwaardige auto's tegen een betaalbare prijs, gericht op kwaliteit en innovatie. Volkswagen lijkt het ideale merk voor jou, en je besluit om een afspraak te maken bij de dealer om een proefrit te maken. 

Echter, als je wat dieper in het nieuws over Volkswagen duikt, ontdek je dat het bedrijf in 2015 betrokken was bij een groot schandaal. Volkswagen had de software in hun dieselauto's zodanig gemanipuleerd dat deze tijdens emissietesten de uitstoot van schadelijke stoffen reduceerde, terwijl de uitstoot in werkelijkheid veel hoger was. Dit leidde tot een groot verlies van vertrouwen van consumenten in het merk. 

Merkimago en -reputatie is niet hetzelfde. Het merkimago verwijst naar het beeld dat een merk probeert over te brengen via de marketing- en reclame-uitingen. Dit kan bijvoorbeeld het imago zijn van een trendy en hip merk dat gericht is op jonge volwassenen, of het imago van een luxe en exclusief merk dat gericht is op een meer welgesteld publiek. Het merkimago is dus het beeld dat het merk zelf probeert te creëren en uit te stralen. 

Aan de andere kant hebben we de merkreputatie, die verwijst naar hoe een merk door consumenten wordt waargenomen op basis van hun eerdere ervaringen met het merk. Dit kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door de kwaliteit van de producten of diensten, de klantenservice, de reputatie van het bedrijf en de betrouwbaarheid van het merk. De merkreputatie kan dus worden gezien als het resultaat van de ervaringen die consumenten hebben gehad met het merk. 

Dit voorbeeld laat zien hoe het imago en de reputatie van een merk van elkaar kunnen verschillen en hoe belangrijk het is voor een merk om je niet alleen te positioneren op wat de klant wil, maar juist om waar jij als persoon en organisatie achter staat. Het imago van Volkswagen richt zich op innovatie, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid, terwijl de reputatie van het bedrijf werd beschadigd door het fraude-schandaal. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn voor Volkswagen om het vertrouwen van consumenten terug te winnen. 

In het algemeen laat dit zien dat een merk niet alleen moet streven naar een positief imago, maar ook moet werken aan een positieve reputatie. Door eerlijk en transparant te zijn in de bedrijfsvoering en te voldoen aan de verwachtingen van de consumenten, kan een merk het vertrouwen van consumenten opbouwen en behouden. Door te beginnen met inside-out thinking, dus waar jij voor staat kan je veel makkelijker open en transparant zijn. Dit is essentieel voor een succesvol merk op de lange termijn. 

Wij verzorgen een merkstrategie die begint bij jou en je collega's. Door het vinden van jouw drijfveren en jouw passie kunnen wij samen een merk positionering opstellen waar jij je handtekening persoonlijk onder durft te zetten. 

Deel dit bericht:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.