Hoe geef je jouw merk(en) een hogere slagingskans?
Welke structuur hanteer ik bij het voeren van verschillende (sub)merken? Hoe optimaliseer je de kansen voor de merken in jouw portfolio? Door grote veranderingen zoals enorme groei, experimenten met nieuwe extensies, fusies, overnames en rebrandingen kan er een wildgroei aan merken ontstaan in jouw organisatie. Hierbij is het belangrijk om te kijken vanuit de theorie hoe de verschillende identiteiten samenhangen.
Elk bedrijf dat verschillende merken beheert, heeft automatisch te maken met het beheren van een merkportfolio, ook wel een merkarchitectuur of merkhiërarchie genoemd. Merkarchitectuur en merk hiërarchie zijn strategische activiteiten die jouw succes kunnen maken of breken. Er zijn verschillende manieren om jouw merkarchitectuur vorm te geven, en voor elk bedrijf en elke branche is dit weer anders.
Om de juiste markarchitectuur vast te stellen doen wij onderzoek naar welke merkwaarde de verschillende merken in het portfolio opgebouwd hebben. We kijken bijvoorbeeld naar de huidige associaties in het netwerk van een nieuw geacquireerd merk. Of onderzoeken of de lancering van een nieuw soort dienst of product onder het huidige merk een match is. Soms werkt het beter om een nieuw merk te introduceren voor een nieuw product of dienst, terwijl in andere gevallen het juist beter is om dit als extensie van het hoofdmerk te introduceren.
Zonder onderzoek kun je hier geen juiste uitspraken over doen. Daarom kijken wij altijd, door middel van surveys of interviews, of een combinatie van deze twee, wat de gewenste merkarchitectuur is. Hierbij komt onze eigen onderzoekstool voor merkimago onderzoek ProBAR® (Problem Brand Assessment Radar) van pas. Met deze tool kunnen we door middel van online vragenlijsten een scherp beeld krijgen van de associaties van een merk in het hoofd van de consument. De interviews worden gedaan met stakeholders binnen en buiten de organisatie, om diepgaand inzicht te vergaren over de merkidentiteit van de verschillende merken.
Vaak worden er hierna ook strategische sessies ingezet om samen met relevante stakeholders binnen het bedrijf tot een beslissing te komen een toekomstbestendig merkbeleid. Voor het ene bedrijf betekent dit een monobrand, waarbij alle producten en diensten onder één merknaam op de markt gezet worden, voor een ander juist dat verschillende merken op zichzelf bepaalde doelgroepen bedienen.
Per project bekijken we samen wat de gewenste aanpak is. De heersende situatie verschilt vaak erorm per bedrijf, dus wij vinden het belangrijk om per project goed af te stemmen wat er nodig is om tot de resultaten te komen. Tijdens een intake stemmen wij dit samen met jou en je team af.
Wanneer er geen duidelijke merkstrategie gevoerd wordt op merkarchitectuur, komen bedrijven later in de problemen. Slechte reputaties van merken, een verkeerde fit met het overkoepelende merk of andere problemen die niet vanaf moment één zichtbaar waren.
Door tijdig te onderzoeken welke merkwaarde de verschillende merken in jouw portfolio opgebouwd hebben, kun je een onderbouwde beslissing maken op het invullen van jouw merkarchitectuur. Je wilt jouw merken zo inzetten, dat de opgebouwde merkwaarde van de verschillende merken maximaal wordt benut.
Een duidelijke merkarchitectuur is zo ingericht dat de merken in het portfolio van jouw bedrijf optimaal ingezet worden om de doelstellingen te bereiken. Inzicht in jouw merkarchitectuur zorgt er ook voor dat je helder in beeld hebt hoe verschillende merken zich tot elkaar verhouden en elkaar versterken. Dit kan weergegeven worden voor bedrijven en merken die binnen dezelfde markt opereren, maar ook wanneer je in verschillende categorien actief bent. En ook bij (merk)fusies adviseren we je graag om de juiste keuzes te maken.
Naast merkarchitectuur geven wij ook advies op andere aspecten van het merk. Een merkstrategie is breder dan alleen de merkarchitectuur. Je kunt bijvoorbeeld starten met het bouwen aan je merk bij de merkidentiteit, of je merkpositionering aanscherpen. Ook geeft ons unieke merkimago onderzoek je eerlijk inzicht in hoe jouw klanten én niet-klanten jouw merk zien.
Voor internal branding geven wij ook vaker merkinspiratie workshops. In de fase van marketingcommunicatie bewaken wij het merk bij het ontwikkelen van communicatieconcepten.